Humří polévka
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře belgické restaurace Les Moules Radka Vlasáka.
Ingredience - 4 porce:
- Humr - 1 ks cca 500 g
- Mrkev - 100 g
- Řapíkatý celer - 100 g
- Cibule - 100 g
- Olivový olej - 0,5 dcl
- Brandy - 0,5 dcl
- Voda na vývar - 3 l
- Rajčatový protlak - 2 plž.
- Smetana 33% - 5 dcl
- Máslo - 125 g
- Sůl
Postup:
- Humra vložíme do vroucí osolené vody a vaříme 5 minut
- Paličkou na maso opatrně rozklepneme klepeta a maso z nich a ocasu opatrně vystříháme nůžkami
- Na rozpáleném oleji orestujeme na plátky nakrájenou zeleninu a krunýř z humra
- Když se zelenina začne opékat, přidáme protlak, orestujeme jen krátce a zalijeme brandy
- Krátce povaříme, přidáme vodu a na plotně necháme zvolna táhnout (mírně vařit)
- Zhruba po dvou hodinách vývar scedíme, osolíme, přilejeme smetanu a svaříme na 2/3 objemu
- Potom už jen dosolíme a tyčovým mixérem spojíme s máslem v napěněnou velice jemnou polévku s humřím aroma
- Podáváme s kousky vařeného humra
Poznámka:
- Velmi podobná polévka jde uvařit i z většiny druhů korýšů
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.