Demiglace
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře belgické restaurace Les Moules Radka Vlasáka.
Demiglace je základní hnědá omáčka používaná buď samostatně k pečeným masům, nebo - a to hlavně - jako surovina k přípravě velkého množství dušených jídel nebo omáček.
Ingredience:
- Telecí klouby - 1 kg
- Kostra z kuřete - 2 ks
- Mrkev - 500 g
- Celer - 350 g
- Cibule - 350 g
- Červené víno - 4 dcl
- Rajčatový protlak - 80 g
- Voda
- Olej - 1 dcl
Příprava:
- Nasekané telecí klouby a kuřecí kostry upečeme do barvy
- Vedle v hrnci na oleji opečeme dozlatova nakrájenou zeleninu, krátce orestujeme protlak, přilejeme víno a odvaříme
- Přidáme upečené kosti a zalejeme vodou
- Tento základ táhneme klidně jeden den, aby síla z kostí přešla do omáčky
- Vodu můžeme průběžně přilívat
- Druhý den omáčku scedíme a zvolna sváříme
- Jako polotovar do omáček a dušených jídel necháváme méně svařenou, jako samostatnou omáčku vaříme do plné chuti a hustoty
Poznámka:
- Příprava této omáčky je na pohled zdlouhavá, ale úsilí do ní vložené se dozajista vyplatí
- Pokud omáčku podáváme v základní formě, zjemníme ji nakonec kostičkou másla
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.