Zajíc na černém pivu a perníku
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře belgické restaurace Les Moules Radka Vlasáka.
Suroviny na 4 porce:
4 zaječí stehna
1 l černého piva
1 dcl omáčky demiglace
200 g mrkve
20 g perníku na strouhání
100 g másla
sůl
cukr
tymián
Postup:
1. Zaječí stehna osolíme a opečeme v hrnci na polovině množství másla. Poté vyrovnáme do pekáčku.
2. Na máslo ze zajíce nasypeme na větší kostky nakrájenou mrkev a svazeček tymiánu (pokud máme čerstvý - sušený dáváme až do omáčky). Krátce orestujeme a zalijeme pivem.
3. Svaříme na polovinu, chvilku povaříme s demiglace, osolíme, osladíme a nalijeme na zajíce, aby byl potopený. Pod pokličkou v troubě dusíme zhruba na 100°C asi 3 hodiny.
4. Zajíce vyndáme, do omáčky nastrouháme perník a svaříme do požadované hustoty. Dochutíme a zjemníme zbytkem másla.
5. Na talíř servírujeme s omáčkou i s dušenou mrkví.
Poznámka:
Pokud máme již starší kus zvířete, je třeba stáhnout ze stehen silnou blánu. Jako příloha jsou vhodné brambory na různé způsoby, zvlášť dobré jsou placky z vařených brambor.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.