Cibulová polévka

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře restaurace Coda Davida Šaška.

Ingredience:

1500 g očištěné cibule nakrájené na půlkolečka
220 g čerstvého másla
1 l suchého bílého vína
1 l telecího vývaru (nebo kuřecího)
150 g demiglace
Buquet garni (pórek, tymián, bobkový list, plochá petržel)
Sůl
Čerstvě mletý černý pepř

Čtěte také

Postup:

1. V hrnci (obsah 5l) rozehřejte máslo, přidejte cibuli a za občasného, ale důkladného promíchání duste pod poklicí na mírném ohni. Duste asi 1 hodinu, dokud nedosáhnete tmavší hnědé barvy.

2. Přilijte ½ l vína, nechte z části odpařit, přidejte buquet garni a dolijte zbytek vína.

3. Asi po 10 minutách přidejte vývar, demiglace, trochu soli a pepře.

4. Vše přiveďte k varu. Můžete přidat a důkladně rozmíchat menší lžíci jíšky. Celý obsah svařte asi o třetinu.

5. Vyjměte buquet garni (doporučuji trochu vyždímat), dochuťte solí, pepřem, listovou petrželí, drobnými lístečky tymiánu a můžete podávat.

6. Podávejte v šálcích s 1 cm silnými tousty z francouzské bagety a vše zapečené silnější vrstvou sýru Comte - nebo jako ekonomičtější variantu sýrem ementálového typu.

Poznámka:

Výsledná dávka tohoto receptu je cca 1,8 l = 9 porcí (200ml/porce).

autor: Denisa Jeřábková