Jehněčí kolínka na rozmarýnu

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře belgické restaurace Les Moules Radka Vlasáka.

Ingredience - 4 porce:

  • Jehněčí kolínka - 4 ks
  • Mrkev - 250 g
  • Řapíkatý celer - 200 g
  • Cibule -150 g
  • Rajčatový protlak - 80 g
  • Kuřecí vývar - 1,5 l
  • Olivový olej - 1 dcl
  • Čerstvý rozmarýn                       
  • Sůl
  • Pepř 

Postup:

  • Jehněčí kolínka osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji v hrnci opečeme po všech stranách
  • Na tento olej dále nasypeme nahrubo pokrájenou zeleninu a opečeme do zlaté až hnědé barvy
  • Přidáme 2 lžíce protlaku, pár větviček rozmarýnu, ještě na základu dvakrát obrátíme a zalijeme kuřecím vývarem
  • Vložíme kolínka a pomalu dusíme (ideálně pod pokličkou v troubě na 120°C asi 3 hodiny)
  • Když je maso měkké, vyndáme ho a omáčku zredukujeme na požadovanou sílu, pak dochutíme
  • Zeleninu uvnitř můžeme vycedit nebo podávat v omáčce

Poznámka:

  • Pokud zeleninu vycedíme, můžeme podávat třeba se špenátem a bramborovým knedlíkem
  • Jinak nám jako příloha poslouží sama zelenina
autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.