Rybí klobásy
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře belgické restaurace Les Moules Radka Vlasáka.
Ingredience:
- Kapr celý - 10 kg
- Vepřová střeva - 5 m
- Citrón - 3 ks
- Chilli paprička malá - 5 ks
- Koriandr nať - 100 g
- Mletý římský kmín - 10 g
- Sůl - 90 g
Postup:
- Kapry očistíme od šupin, vnitřností, hlavy, páteře a žeber. Zůstanou čisté filety.
- Polovinu z nich stáhneme z kůže. U druhé poloviny opečeme na kaprovi kůži do křupava.
- Opečenou kůži stáhneme a nakrájíme na kostky, kapří maso umeleme najemno.
- Smícháme, přidáme nastrouhanou kůru a šťávu z citrónu, sůl, nadrobno pokrájenou papričku, sekanou nať koriandru a římský kmín.
- S trochou studené vody vymícháme do vláčné hmoty, která krásně pojí a nerozpadá se.
- Plníme do vepřových střev.
- Opékáme a konzumujeme.
Poznámky:
- Klobásy je výborné před opékáním přeudit za studena na bukovém či ovocném dřevu.
- Pro zjemnění je možné do klobás přidat i maso z dravých ryb, třeba pstruha nebo sivena.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.