Dýňová polévka s kokosovým mlékem

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře restaurace V Kolkovně Martina Faltuse.

Ingredience:

  • 1 kg dýně
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 limetka
  • 0,2 l kokosového mléka
  • 100 g plátků mandlí
  • olej
  • strouhaný zázvor

Postup:

  • Dýni oloupeme a nakrájíme na kostičky. 
  • Dýni opečeme na oleji a zalijeme vývarem. 
  • Vaříme asi 20 minut. 
  • Ke konci vaření přidáme strouhaný zázvor a kokosové mléko. 
  • Hotovou polévku rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. 
  • Dochutíme šťávou z limetky a solí. 
  • Podáváme s plátky na pánvi opečených mandlí.
autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.