Domácí bagetky s olivami
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Tomáše Stehlíka.
Ingredience na 3 kusy:
Postup:
- 500 g hladké mouky
- 370 ml ledové vody
- 12 g čerstvého droždí
- 1 lžíce balsamico octa
- 10 g soli
- 1 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce černých oliv nakrájených na kostičky
- Vodu smícháme s octem a moukou a v robotu vypracujeme do hladkého těsta.
- Do těsta přidáme droždí a opět rychle promícháme.
- Hotové těsto ochutíme solí a přidáme nakrájené olivy. Necháme 2 hodiny kynout přikryté čistou utěrkou.
- Po vykynutí rozdělíme těsto na 3 stejné části a z nich vytvarujeme bagety, které položíme na plech s pečícím papírem a necháme 15 minut odpočinout.
- Mezitím zahřejeme troubu na 250°C a před vložením baget vlijeme do trouby ½ hrnečku vody a pak teprve vložíme begety.
- Teplotu snížíme na 200°C a pečeme 20-30 minut. Po upečení vyndáme z trouby a necháme vystydnout.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.