Domácí bagetky s olivami

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Tomáše Stehlíka.

Ingredience na 3 kusy:
  •       500 g hladké mouky
  •       370 ml ledové vody
  •       12 g čerstvého droždí
  •       1 lžíce balsamico octa
  •       10 g soli
  •       1 lžíce olivového oleje
  •       3 lžíce černých oliv nakrájených na kostičky

Postup:
  • Vodu smícháme s octem a moukou a v robotu vypracujeme do hladkého těsta.
  • Do těsta přidáme droždí a opět rychle promícháme.
  • Hotové těsto ochutíme solí a přidáme nakrájené olivy. Necháme 2 hodiny kynout přikryté čistou utěrkou.
  • Po vykynutí rozdělíme těsto na 3 stejné části a z nich vytvarujeme bagety, které položíme na plech s pečícím papírem a necháme 15 minut odpočinout.
  • Mezitím zahřejeme troubu na 250°C a před vložením baget vlijeme do trouby ½ hrnečku vody a pak teprve vložíme begety.
  • Teplotu snížíme na 200°C a pečeme 20-30 minut. Po upečení vyndáme z trouby a necháme vystydnout.

autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.