Domácí housky z podmáslí

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře restaurace Café Louvre Pavla Kyzra.

Ingredience:

  • 40 ml podmáslí
  • 100 ml vody
  • 50 g sádla
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 800 g hladké mouky
  • 1 kostka/ 42 g droždí (rozdrobené)
  • 1 vejce rozšlehané, na potření
  • Mák, sezam a hrubší sůl na posypání

Postup:

  • Z podmáslí, vody, sádla, soli, cukru, kmínu, mouky a droždí zadělejte těsto a nechte vykynout na teplém místě. 
  • Vyvarujte se průvanu a mísu nechte po celou dobu kynutí přikrytou čistou utěrkou.
  • Po vykynutí z těsta odebírejte malé kousky, vyválejte z nich asi 10cm dlouhé válečky a po čtyřech je splétejte. Konce vždy zahněte dospod. 
  • Hotové housky potřete rozšlehaným vejcem, posypte mákem, sezamem nebo solí a nechte je ještě chvíli kynout na plechu. 
  • Pečte v troubě vyhřáté na 170°C  asi 20 minut. 
autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.