Hrušková povidla
Recept dne od šéfkuchaře restaurace Les Moules Radka Vlasáka.
Ingredience:
- Hrušky 3 kg
- Cukr krystal 1 kg
- Celá skořice 1 ks
- Celý hřebíček 23 ks
- Bílé portské víno 0,5 l
Postup:
- Zralé hrušky oloupeme, vyndáme jádřinec a nakrájíme na kousky.
- V hrnci si na střední teplotu rozpustíme cukr na světlý karamel. Ten odvaříme bílým portským nebo jiným hodně sladkým hutným vínem.
- Přidáme hrušky, skořici a hřebíček a za občasného míchání vaříme pomalu do husté hmoty asi 2 hodiny.
- Vyndáme koření a ještě horká povidla plníme do připravených sklenic.
- Uzavřeme a na 10 minut obrátíme dnem vzhůru.
- Pokud takto připravená povidla udržujeme v chladu, měla by vydržet dlouho i bez konzervačních látek.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.