Hrušková povidla

Recept dne od šéfkuchaře restaurace Les Moules Radka Vlasáka.

Ingredience: 

  • Hrušky 3 kg
  • Cukr krystal  1 kg
  • Celá skořice  1 ks
  • Celý hřebíček  23 ks
  • Bílé portské víno 0,5 l

Postup:

  • Zralé hrušky oloupeme, vyndáme jádřinec a nakrájíme na kousky.
  • V hrnci si na střední teplotu rozpustíme cukr na světlý karamel. Ten odvaříme bílým portským nebo jiným hodně sladkým hutným vínem.
  • Přidáme hrušky, skořici a hřebíček a za občasného míchání vaříme pomalu do husté hmoty asi 2 hodiny.
  • Vyndáme koření a ještě horká povidla plníme do připravených sklenic.
  • Uzavřeme a na 10 minut obrátíme dnem vzhůru.
  • Pokud takto připravená povidla udržujeme v chladu, měla by vydržet dlouho i bez konzervačních látek.
autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.