Kuřecí vývar

Recept dne od šéfkuchaře hotelu Aria Davida Šaška.

Ingredience na 2 až 3 litry:

  • 3 až 4 l studené vody
  • 1,5 kg kuřecích křídel (nebo kuřecích čtvrtek)
  • 2 mrkve
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 1 menší pórek
  • 1 menší cibule ve spodní slupce
  • 1 stonek tymiánu
  • 2 stonky ploché petržele
  • 2 listy bobku
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 kuliček celého černého pepře
  • 1 čajovou lžičku soli  

Postup:

  • Do většího hrnce napustíme studenou vodu, přidáme opláchnuté kuřecí čtvrtky.
  • Postavíme na plotnu a pomalu přivedeme k varu a průběžně sbíráme pěnu, která se bude tvořit na povrchu.
  • Asi po ½ hodině táhlého vaření přidáme očištěnou a omytou zeleninu, sůl a pokračujeme v táhnutí přibližně 2 až 3 hodiny.
  • Když je vývar hotový, přecedíme ho přes husté síto (nebo přes plátýnko - např. pro použití na čirou kuřecí polévku).
  • Necháme vychladnout a uchováváme v lednici nebo v mrazáku k dalšímu použití.   
autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.