Polévka z mladého špenátu s pošírovným vejcem
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Tomáše Stehlíka.
Ingredience - 2 porce:
- 250 g čerstvého mladého špenátu dobře propraného
- 2 stroužky česneku nasekáného najemno
- 1 střední šalotka nakrájená najemno
- 0,4 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 3 plž. olivového oleje
- sůl a pepř
- muškátový oříšek
- 1plž. studeného másla
- 1 pošírované vejce
Postup:
- V rendlíku ohřejeme olej a zpěníme česnek se šalotkou.
- Pak přidáme propraný špenát a krátce zarestujeme. Následně zalijeme vývarem nebo vodou.
- Necháme přejít varem, přidáme na zjemnění máslo a rozmixujeme dohladka.
- Ochutíme solí, okořeníme muškátem a pepřem.
- Podáváme s pošírovaným vejcem.
- Extra můžeme podávat s česnekovými krutóny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.