Bramborová polévka

Recept dne od šéfkuchaře hotelu Aria Davida Šaška.

Ingredience:

  • 500 g oloupaných na kostičky nakrájených syrových brambor (zalitých asi 700 ml vody)
  • 180 g čerstvého másla
  • 100 g cibule
  • 100 g mrkve
  • 70 g celeru
  • 70 g petržele
  • lžička kmínu
  • 200 g čerstvých, nebo mražených hříbků
  • lžíce hladké mouky
  • 20 g sušených lesních hub (namočených ve dvou deci vody)
  • 4 - 5 stroužků česneku
  • sůl a černý pepř
  • majoránka
  • hrst sekané ploché petržele

Postup:

V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme kořenovou zeleninu a pomalu restujeme do světle hněda. Pak přidáme cibuli a vše karamelizujeme dohněda. Přidáme houby pokrájené na kousky, promícháme, zaprášíme moukou, znovu promícháme a vložíme sušené houby a bramborové kostičky - obojí s vodou, ve které byly namočeny.

Za občasného míchání přivedeme k varu, osolíme, opepříme, přidáme česnek a vaříme asi dvacet minut. Pak přidáme majoránku a hrubě posekanou petržel a ještě případně dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.

autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.