Fenyklová polévka

Recept dne od šéfkuchaře hotelu Aria Davida Šaška.

Ingredience - 10 porcí:

  • 250 g másla
  • 150 g očištěné cibule
  • 1000 g očištěného fenyklu
  • 2 l smetany
  • 0,5 l mléka
  • 200 ml Pernodu (nebo Pastisu)
  • 1 lžička Maizeny rozmíchaná v 50 ml studené vody
  • 5 hvězdiček badyánu (zabaleného do gázy)
  • 1 citrón
  • 4 stonky čerstvého tymiánu
  • sůl
  • pepř černý dle chuti

Postup:

Ve větším hrnci rozpustíme máslo, přidáme na větší kousky nakrájený fenykl a cibuli, dále tymián, rozpůlený citrón a badyán. Přiklopíme a za občasného míchání dusíme pod poklicí cca 10 minut na mírném ohni. Pak přidáme Pernod, necháme zabublat, ihned zapálíme a necháme vyhořet většinu alkoholu.

Přidáme smetanu, mléko, ve studené vodě rozmíchaný škrob a mírně vaříme bez poklice 15 až 20 minut. Dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem. Vyjmeme citrón a badyán.

Rozmixujeme ponorným mixérem a přecedíme přes velmi jemné síto. Podáváme například s na nudličky nakrájenou orestovanou slaninou a kousky vařeného zeleného chřestu, nebo fenyklovým konfetem (nebo s proužky na másle dušeného fenyklu). Můžeme ozdobit mléčnou pěnou.

autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.