Polévka z červené řepy

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Pavla Kyzra.

Ingredience:

  • červená řepa 700 g
  • brambory 200 g
  • cibule 1 ks
  • olivový olej 2 lžíce
  • zeleninový vývar 1 l
  • zakysaná smetana
  • vinný ocet 2 lžíce
  • kopr
  • sůl
  • pepř

Postup:

Červenou řepu společně s bramborami a cibulí očistěte a nakrájejte na kostičky. Pod hrncem si pořádně zatopte a přidejte dvě lžičky olivového oleje. Není potřeba používat extra virgin, ten je totiž lisovaný za studena a tepelným zpracováním ztrácí všechny své vlastnosti, pro které ho nazýváme extra virgin. Bylo by to jen zbytečné plýtvání. Jakmile máte olej rozehřátý, přidejte řepu, brambory i cibuli a společně restujte přibližně 10 minut. Zalijte vývarem a nechte na středním plameni lehce probublávat alespoň 20 až 30 minut.

Když máte všechno uvařené doměkka, použijte tyčový mixér a vše rozmixujte. Když budete chtít mít polévku opravdu jemnou, můžete ji přepasírovat přes jemné sítko. U řepy a brambor ale nehrozí, že by tam byly nějaké tvrdé části, takže pasírování není nutné. Polévku nezapomeňte osolit a opepřit. Na závěr přidejte vinný ocet.

Podávejte s čerstvě nasekaným koprem. Pro zjemnění můžete ozdobit lžičkou zakysané smetany.

autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.