Kroupový jelítkový prejt

Recept dne od šéfkuchaře restaurace Les Moules Radka Vlasáka.

Ingredience:

  • Vařené maso z ovaru  300 g
  • Vařené srdce  100 g
  • Vařené plíce  100 g
  • Vařená slezina  50 g
  • Předvařené kroupy  200 g
  • Vepřové sádlo   100 g
  • Cibule  100 g
  • Krev   10 cl
  • Buchta do prejtu  100 g
  • Sůl
  • Pepř
  • Mleté nové koření

Postup:

Sádlo nakrájíme na menší kostky, vysmažíme je dozlata a na vzniklých škvarcích dozlatova opečeme nadrobno pokrájenou cibuli. Najemno pomeleme tučné vepřové maso z ovaru, vařené srdce, plíce a slezinu. Přidáme sůl, pepř, mleté nové koření, předvařené kroupy a promícháme.

Poté zapracujeme máčenou ždímanou buchtu, vepřovou krev a škvarky s cibulí. Dobře promícháme, případně ještě dochutíme.

Pak můžeme plnit do vepřových střev a po zašpejlování vaříme ve vodě asi 10 minut na 90 °C. Pokud máme prejt raději pečený, vložíme do pekáče a pečeme asi 30 minut na 150 °C. Podáváme s kysaným zelím a chlebem.

Při vaření jelit nebo jitrnic nesmí teplota vody dosáhnout 100 °C, protože by střívka začala praskat. Když by se nám voda začínala vařit, doléváme studenou vodou a tím var oddalujeme.

autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.