Kroupový jelítkový prejt
Recept dne od šéfkuchaře restaurace Les Moules Radka Vlasáka.
Ingredience:
- Vařené maso z ovaru 300 g
- Vařené srdce 100 g
- Vařené plíce 100 g
- Vařená slezina 50 g
- Předvařené kroupy 200 g
- Vepřové sádlo 100 g
- Cibule 100 g
- Krev 10 cl
- Buchta do prejtu 100 g
- Sůl
- Pepř
- Mleté nové koření
Postup:
Sádlo nakrájíme na menší kostky, vysmažíme je dozlata a na vzniklých škvarcích dozlatova opečeme nadrobno pokrájenou cibuli. Najemno pomeleme tučné vepřové maso z ovaru, vařené srdce, plíce a slezinu. Přidáme sůl, pepř, mleté nové koření, předvařené kroupy a promícháme.
Poté zapracujeme máčenou ždímanou buchtu, vepřovou krev a škvarky s cibulí. Dobře promícháme, případně ještě dochutíme.
Pak můžeme plnit do vepřových střev a po zašpejlování vaříme ve vodě asi 10 minut na 90 °C. Pokud máme prejt raději pečený, vložíme do pekáče a pečeme asi 30 minut na 150 °C. Podáváme s kysaným zelím a chlebem.
Při vaření jelit nebo jitrnic nesmí teplota vody dosáhnout 100 °C, protože by střívka začala praskat. Když by se nám voda začínala vařit, doléváme studenou vodou a tím var oddalujeme.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.