Bramborový krém
Recept dne od šéfkuchaře hotelu Aria Davida Šaška.
Ingredience:
- Olivový olej cca 50-80 ml
- 2 menší mrkve
- 70 g celeru na kostičky
- 80 g šunky serrano na nudličky
- 2 menší cibule najemno
- 2 stroužky česneku
- 5 mm silný plátek slovenského špeku
- 0,7 l bílého vína
- 1 l drůbežího vývaru
- 1 kg brambor nakrájených na menší kostičky
- 2 bobkové listy (menší)
- ½ větvičky rozmarýnu
- Sůl a černý pepř k dochucení
Postup:
Do hrnce na rozehřátý olej vložíme kořenovou zeleninu, špek, šunku a krátce restujeme. Přidáme cibuli, česnek, bobkový list, rozmarýn, opět chvilku asi 3 až 5 minut restujeme. Následně nadvakrát zalijeme vínem, které pokaždé necháme téměř vyvařit (redukujeme).
Pak základ zalijeme vývarem a bramborami, osolíme, opepříme a vaříme na mírném plameni asi 40 minut. Poté umixujeme dohladka v termomixu.
Polévku servírujeme například s kapkami lanýžové oleje, petrželí, bramborovou slámou nebo křupavým plátkem pancetty.
Na začátku při restování základu dejte pozor, aby se olivový olej nepřepálil. Smažte na mírném ohni. Při mixování můžeme přidat i lžíci lanýžového másla pro zvýraznění chuti lanýžů.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.