Bramborový krém

Recept dne od šéfkuchaře hotelu Aria Davida Šaška.

Ingredience:

  • Olivový olej cca 50-80 ml
  • 2 menší mrkve
  • 70 g celeru na kostičky
  • 80 g šunky serrano na nudličky
  • 2 menší cibule najemno
  • 2 stroužky česneku
  • 5 mm silný plátek slovenského špeku
  • 0,7 l bílého vína
  • 1 l drůbežího vývaru
  • 1 kg brambor nakrájených na menší kostičky
  • 2 bobkové listy (menší)
  • ½ větvičky rozmarýnu
  • Sůl a černý pepř k dochucení

Postup:

Do hrnce na rozehřátý olej vložíme kořenovou zeleninu, špek, šunku a krátce restujeme. Přidáme cibuli, česnek, bobkový list, rozmarýn, opět chvilku asi 3 až 5 minut restujeme. Následně nadvakrát zalijeme vínem, které pokaždé necháme téměř vyvařit (redukujeme).

Pak základ zalijeme vývarem a bramborami, osolíme, opepříme a vaříme na mírném plameni asi 40 minut. Poté umixujeme dohladka v termomixu.

Polévku servírujeme například s kapkami lanýžové oleje, petrželí, bramborovou slámou nebo křupavým plátkem pancetty.

Na začátku při restování základu dejte pozor, aby se olivový olej nepřepálil. Smažte na mírném ohni. Při mixování můžeme přidat i lžíci lanýžového másla pro zvýraznění chuti lanýžů.

autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.