Vepřové žaludky v rajčatové omáčce

Recept dne od šéfkuchaře restaurace Les Moules Radka Vlasáka.

Ingredience:

  • Vepřové žaludky  800 g
  • Škvařené sádlo  150 g
  • Česnek  200 g
  • Rajčata  1,5 kg
  • Kuřecí vývar  1 l
  • Sůl
  • Pepř
  • Provensálské koření

Postup:

Dobře očištěné a vyprané žaludky zvolna vaříme v osolené vodě doměkka. Když jsou moc cítit, vodu vyměníme a dováříme v nové. Poté zchladíme a nakrájíme na hrubé nudličky.

V rozehřátém hrnci na sádle opečeme česnek a rajčata na plátky, přilijeme kuřecí vývar a pomalu sváříme, než omáčka zhoustne.

Přidáme nakrájené žaludky, provensálské koření, osolíme a opepříme. Krátce povaříme a můžeme podávat.

Ideální přílohou je arabský chleba či vařený brambor.

autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.