Vepřové žaludky v rajčatové omáčce
Recept dne od šéfkuchaře restaurace Les Moules Radka Vlasáka.
Ingredience:
- Vepřové žaludky 800 g
- Škvařené sádlo 150 g
- Česnek 200 g
- Rajčata 1,5 kg
- Kuřecí vývar 1 l
- Sůl
- Pepř
- Provensálské koření
Postup:
Dobře očištěné a vyprané žaludky zvolna vaříme v osolené vodě doměkka. Když jsou moc cítit, vodu vyměníme a dováříme v nové. Poté zchladíme a nakrájíme na hrubé nudličky.
V rozehřátém hrnci na sádle opečeme česnek a rajčata na plátky, přilijeme kuřecí vývar a pomalu sváříme, než omáčka zhoustne.
Přidáme nakrájené žaludky, provensálské koření, osolíme a opepříme. Krátce povaříme a můžeme podávat.
Ideální přílohou je arabský chleba či vařený brambor.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.