Vanilková panna cotta s mačkanými jahodami
Recept dne od šéfkuchaře hotelu Aria Davida Šaška.
Vanilková panna cotta:
900 ml smetany
160 g cukru
1 vanilkový lusk
5 plátků želatiny (nabobtnalé ve studené vodě a vymačkané)
Postup:
1. Smetanu, cukr a vanilkový lusk (rozříznutý a s vytřenými semínky) smícháme v rendlíku a na mírném ohni pomalu přivedeme k varu.
2. Odstavíme a vmícháme želatinu. Po jejím rozpuštění necháme ještě asi 5 minut vylouhovat vanilku a pak přecedíme přes jemné síto.
3. Naplníme do misek (sklenic), ve kterých po vychlazení a zatuhnutí přímo podáváme (zalité mačkanými jahodami), nebo krém plníme do cukrářských zapékacích misek a necháme vychladit a zatuhnout přes noc v lednici.
4. Těsně před vyklopením krátce nahřejeme misku v horké vodě a nahřátým nožem odřízneme pana cottu od stěn nádoby.
Mačkané jahody:
800 g čerstvých jahod (očištěných, stopek zbavených)
80 g hnědého cukru Muscadavo
20 ml jahodového octa (nebo balsamico octa)
Postup:
1. Jahody a hnědý cukr rozmačkáme vidličkou tak, aby nám vznikla hrubší hmota tekuté konzistence, kterou zvýrazníme trochou octa.
2. Takto připravenou směs vložíme do lednice vychladit.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.