Malinové šarlotky
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře restaurace Casserol Pavla Kyzra.
Suroviny:
10 velkých krajíců bílého toustového chleba
220 g másla
70 g krupicového cukru
čerstvé maliny na ozdobu
meduňka na ozdobu
Na malinovou náplň:
120 g mražených malin
20 g moučkového cukru
160 g crème fraîche
Na mátovou náplň:
2 lžíce sekané máty
120 g crème fraîche
10 g krupicového cukru
Postup:
1. Z toustových chlebů odkrojte kůrky, v pánvi rozpusťte máslo s cukrem a chleba ve směsi z obou stran potopte, obalte a vyjměte.
2. Připravte si čtyři mističky o průměru 9 centimetrů a obsahu zhruba 150 ml. Ze čtyř chlebů vykrojte miskou kolečka a dejte je stranou– šarlotky jimi nakonec uzavřete.
3. Maliny rozmačkejte, přidejte cukr a crème fraîche a našlehejte do hustší pěny.
4. Pohárky vystelte toustovým chlebem – dna i stěny (na každou misku padne přibližně jeden a půl toustu), pak stěny potřete malinovým crème fraîche.
5. Smíchejte suroviny na mátovou náplň, což je crème fraîche, jemně nasekaná čerstvá máta a krupicový cukr a rozdělte ji do pohárků.
6. Zbytek malinového crème fraîche rozetřete navrch, dokonale uzavřete vykrájenými kolečky a dejte na 5 hodin do ledničky.
7. Půl hodiny před podáváním přesuňte šarlotky do mrazáku. Servírujte ozdobené malinami a čerstvou mátou.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.