Indonéské vepřové špízky s ředkvičkovým salátkem
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře restaurace Casserol Pavla Kyzra.
Suroviny:
2 ks šalotky, nasekaná
2 stroužky česneku, rozdrceného
1 chilli paprička, nasekaná
1/2 lžičky mleté kurkumy
1/2 lžičky mletého koriandru
1/2 lžičky mletého římského kmínu
1 lžíce sójové omáčky
1 lžíce slunečnicového oleje
200 g vepřových řízků
K podávání:
250 g jasmínové rýže
6 ředkviček
1/2 salátové okurky
1 lžíce čerstvého koriandru
Postup:
1. Šalotku, česnek, chilli, mletý koriandr, kurkumu, římský kmín, sójovou omáčku a olej smíchejte v mělké nádobě a dobře promíchejte.
2. Přidejte proužky masa a dobře je celé obalte marinádou. Nechte stát 30 minut, aby se chutě spojily.
3. Do hrnce se 600 ml vařící slané vody dejte jasmínovou rýži. Přiveďte do varu a vařte 15 minut, dokud rýže nezměkne a tekutina se nevsákne. Rýži dejte do malých misek vymazaných olejem a nechte pár minut stát na teplém místě.
4. Mezitím rozehřejte gril na nejvyšší teplotu. Navlékněte proužky masa na bambusové špejle. Grilujte je asi 10 minut a otáčejte podle potřeby, dokud nebudou celé hnědé.
5. Vyklepněte rýži z misek a podávejte se špízy a mísou s nasekanými ředkvičkami a okurkou, ozdobené koriandrovými lístky.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.