Asijské čočkové placičky
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře restaurace Casserol Pavla Kyzra.
Suroviny:
1 hrnek červené čočky
1/4 hrnku rýžové mouky
červená cibule
1 čerstvá chilli paprička
limetka
čerstvý koriandr
thajská bazalka
sůl
zelená perila
1 lžička sušeného zázvoru
K podávání:
bílý a černý sezam
limetka
bílý jogurt
Postup:
1. Červenou čočku uvařte podle návodu ve vroucí vodě. (Pozor, červená čočka se vaří opravdu jen pár minut.) Připravte si hlubší mísu, ve které budete všechno společně promíchávat. Jakmile máte čočku uvařenou, slijte všechnu přebytečnou vodu a nechte vychladnout.
2. Všechny bylinky, červenou cibuli a chilli papričky nasekejte nadrobno. Pokud nemáte moc rádi pálivé, vyjměte z chilli papričky všechna semínka a ponechte pouze tělo papričky. Hned jak bude čočka vychladlá, můžete ji dát do mísy společně s nasekanými bylinkami.
3. Přidejte sušený zázvor, nastrouhanou kůru z jedné limetky i se šťávou, které dodají placičkám na svěžesti. Podle potřeby osolte a nakonec zasypte rýžovou moukou, která celou směs krásně spojí.
4. Vytvořte placičky a následně je osmažte na pánvi. Pak odložte na papírový ubrousek, abyste se zbavili přebytečného oleje. Vemte bílý nebo černý sezam a placičky lehce posypte. Sezam nejen skvěle vypadá, ale i chutná.
5. Pokud jste dali hodně chilli, podávejte s bílým jogurtem se šťávou z limetek.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.