Grilovaná vepřová žebírka
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Buddha-Baru Tomáše Stehlíka.
Suroviny
- Vepřová žebra - 1000 g
- Bobkový list - 3 ks
- Nové koření - 4 ks
- Pepř celý černý - 10 ks
- Sůl - 1 plž.
- Cibule - 1 ks
Na marinádu
- Cukr krystal - 50 g
- Wortchesterová omáčka - 3 plž.
- Česnek - 4 stroužky
- Kečup - 2 hrnečky
- Kajenský pepř dle chuti
- Sůl
- Pepř černý mletý
- Římský kmín mletý
Příprava
Žebírka
- Plát žebírek dáme v celku vařit do horké osolené vody s kořením a cibulí
- Vaříme pomalu a vyndáme těsně před tím, než jsou žebírka měkká
- Ještě teplá žebírka naporcujeme podle kostí na jednotlivé porce a vložíme do marinády
Marináda
- Všechny suroviny smícháme v hrnci a provaříme
- Necháme vystydnout a naneseme na uvařená, ještě teplá žebírka
- Necháme přes noc namarinovat
Grilování
- Žebra pečeme na středně rozpálením grilu, dokud nejsou souměrně opečená a měkká
- Při grilování dáme pozor, aby se marináda nespálila a tím i nezhořkla
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.