Grilované tofu špízky se zeleninou a houbovou omáčkou

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Buddha-Baru Tomáše Stehlíka.

Suroviny - 4 porce:

  • Přírodní tofu - 250 g
  • Olivový olej - 3 plž.
  • Nasekaný tymián - 1 člž.
  • Nasekaný rozmarýn - 1 člž.
  • Česnek - 2 stroužky
  • Paprika (červená a žlutá) - 2 ks
  • Jarní cibulka -   1 svazek (pouze pevná část nad bulvou)
  • Žampiony - 15 ks
  • Cherry rajčata - 15 ks

Na omáčku:

  • Kikoman sojová omáčka - ¼ hrnečku
  • Voda - ½ hrnečku
  • Houbová sojová omáčka - 2 plž.
  • Hroznový olej - 2 plž.
  • Najemno nakrájená jarní cibulka - pouze zelená část - 2 plž.
  • Šalotka - 1 ks
  • Nožičky z použitých žampiónů nasekané najemno
Příprava:

Omáčka:

  • Šalotku orestujeme na hroznovém oleji do sklovata a pak přidáme nasekané nožičky žampiónů
  • Směs zarestujeme a přidáme sojovou a houbovou omáčku a svaříme s vodou
  • Necháme vystydnout a pak nalijeme do mističky
  • Doprostřed omáčky dáme lžičku najemno nasekané cibulky
  • Touto omáčkou špízky po upečení přelíváme

Tofu špízky:

  • Tofu nakrájíme na větší kostičky a napícháme na špejle spolu se zeleninou a houbami na střídačku, aby byly špízky pestré
  • Bylinky zamícháme spolu s česnekem do hroznového oleje
  • Touto směsí potřeme špízky ze všech stran a necháme 1 hodinu odstát
  • Špízky grilujeme na rozpáleném grilovacím kameni nebo na dřevěném uhlí

Tip:

  • Dřevěné nebo bambusové špejle před použitím namočíme do vody
  • Tím zabráníme vzplanutí nad ohněm
autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.