Grilované tofu špízky se zeleninou a houbovou omáčkou
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Buddha-Baru Tomáše Stehlíka.
Suroviny - 4 porce:
- Přírodní tofu - 250 g
- Olivový olej - 3 plž.
- Nasekaný tymián - 1 člž.
- Nasekaný rozmarýn - 1 člž.
- Česnek - 2 stroužky
- Paprika (červená a žlutá) - 2 ks
- Jarní cibulka - 1 svazek (pouze pevná část nad bulvou)
- Žampiony - 15 ks
- Cherry rajčata - 15 ks
Na omáčku:
- Kikoman sojová omáčka - ¼ hrnečku
- Voda - ½ hrnečku
- Houbová sojová omáčka - 2 plž.
- Hroznový olej - 2 plž.
- Najemno nakrájená jarní cibulka - pouze zelená část - 2 plž.
- Šalotka - 1 ks
- Nožičky z použitých žampiónů nasekané najemno
Omáčka:
- Šalotku orestujeme na hroznovém oleji do sklovata a pak přidáme nasekané nožičky žampiónů
- Směs zarestujeme a přidáme sojovou a houbovou omáčku a svaříme s vodou
- Necháme vystydnout a pak nalijeme do mističky
- Doprostřed omáčky dáme lžičku najemno nasekané cibulky
- Touto omáčkou špízky po upečení přelíváme
Tofu špízky:
- Tofu nakrájíme na větší kostičky a napícháme na špejle spolu se zeleninou a houbami na střídačku, aby byly špízky pestré
- Bylinky zamícháme spolu s česnekem do hroznového oleje
- Touto směsí potřeme špízky ze všech stran a necháme 1 hodinu odstát
- Špízky grilujeme na rozpáleném grilovacím kameni nebo na dřevěném uhlí
Tip:
- Dřevěné nebo bambusové špejle před použitím namočíme do vody
- Tím zabráníme vzplanutí nad ohněm
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.