Grepfruitový salát s chřestem a růžovým pepřem
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Buddha-Baru Tomáše Stehlíka.
Suroviny - 2 porce:
- Bílý chřest - 250 g
- Zelený chřest - 250 g
- Růžový grep - 1 ks
- Žlutý grep - 1 ks
- Hrubozrnná hořčice - 1 plž.
- Olej z hroznových jadérek - 1 hrneček
- Sůl
- Mletý bílý pepř
- Cukr - 1 člž.
- Růžový pepř celý - 1 člž.
- Do vroucí osolené vody si dáme zblanžírovat nejdříve bílý a po něm i zelený chřest
- Po vyjmutí z vody dáme oba chřesty, které nesmí být uvařené příliš, do studené vody s ledem
- Po úplném vychladnutí necháme chřest okapat a připravíme si dresing a ostatní ingredience potřebné k salátu
- Grepy oloupeme ostrým nožem tak, aby nám zůstal jen grep, který nebude mít na povrchu bílou blanku a budou dobře vidět jednotlivé segmenty filátek
- Tyto segmenty opět ostrým nožem vykrojíme bez bílé blanky, která je rozděluje, a schováme k dalšímu použití v salátu
- Zbylé grepy vymačkáme a šťávu přecedíme do misky na dresing
- Ke šťávě přidáme hořčici sůl, cukr a bílý pepř
- Do směsi pomalu metlou zašleháváme olej, dokud nevznikne hustá emulze
- Vychladlý a okapaný chřest smícháme se scezenými grepy a růžovým pepřem
- Dle chuti přilijeme dresing a můžeme podávat s plátky jarní cibulky
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.