Pórkovo - hruškový krém

Vaříme s Romanem Hadrbolcem, prvním Celebrity šéfkuchařem České republiky, který vařil mnoha hollywoodským celebritám a osobnostem. Dnes je to recept, který Roman Hadrbolec připravoval pro zpěvačku Cher.

Suroviny: 4 lžíce másla, 5 pórků (jejich bílé části očištěné, rozpůlené a nakrájené na tenká půlkolečka), 3 brambory (středně velké, oloupané a nakrájené na kostičky), 4 hrnky kuřecího vývaru, 1 kg konzervovaných hrušek (nakrájených na větší kusy), 1 hrnek nálevu z konzervovaných hrušek, 2 lžičky soli, 1/2 lžičky bílého pepře (mletého), 1 hrnek smetany ke šlehání, 150 g plísňového sýru (např. Nivy - rozdrobené), 2 lžíce čerstvé pažitky (drobně nakrájené)

Postup: V hlubokém hrnci za středně vysoké teploty podusíme na másle pórky (5 minut). Přidáme brambory a za občasného míchání orestujeme (3 minuty). Zalijeme kuřecím vývarem, nálevem z hrušek, přidáme sůl, pepř a vaříme dokud nejsou brambory měkké (asi 10 minut). Dáme stranou, přidáme hrušky a vše důkladně rozmixujeme ručním mixérem. Vrátíme na plotnu, vmícháme smetanu, dochutíme solí, pepřem a za mírné teploty prohřejeme (5 minut). Podáváme teplé, posypané plísňovým sýrem a pažitkou.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.