Bramborový závin s uzeným masem
Vaříme s Jolanou Novákovou.
Suroviny: 400 g vařených oloupaných brambor, 80 g hrubé mouky, 60 g krupice, 1 vejce, sůl, 30 g sádla, hladká mouka na vyválení, náplň: 2 lžíce strouhanky, 30 g sádla, 1 cibule, 200 - 300 g vařeného uzeného masa
Postup: Brambory uvařené ve slupce oloupeme a necháme vychladnout. Nastrouháme je jemně, přidáme mouku a krupici, sůl, vejce a zpracujeme na tužší těsto. Plátěný ubrousek nebo utěrku posypeme moukou, vyválíme na něm z těsta obdélník o síle asi 8 mm, po celé ploše posypeme připravenou náplní a pomocí ubrousku stočíme do závinu. Závin pevně zabalíme do obrousku, po stranách pevně svážeme nití a vložíme do vařící osolené vody. Přivedeme k varu, dáme pozor, aby se nepřichytl ke dnu a vaříme asi 20 minut. Vyjmeme, vybalíme z ubrousku a nakrájíme na tenké plátky. Polijeme rozehřátým tukem a podáváme s dušeným kyselým zelím.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.