Újezdský brabeček malého Járy
Vaříme s Jiřím Prchalem - doma chutná nejlépe!!!
Suroviny: 4 plátky vepřového (nejlepší je krkovička), tuk (sádlo), 200 g měkkého salámu (šunkový, gothaj apod.), 200 - 250 g mletého masa (nejlepší je směs z hovězího a libovějšího bůčku), 1 špetka mletého pepře, 1 špetka soli, 3 - 4 stroužky česneku, 1 a 1/2 lžičky koření do mletého masa (nebo jiné - na guláš, Texas gril, vegeta, grilovací koření), kousek masoxu
Postup: Plátky masa mírně naklepeme po obou stranách, osolíme, opepříme, do mletého masa přidáme sůl, pepř, utřený česnek, koření a prohněteme rukama. Chuť by měla být příjemně pikantní. Na plátky dáme 2 - 4 plátky salámu, na něj rozetřeme čtvrtinu mletého masa, srolujeme do závitku a upevníme párátky. Prudce opečeme po všech stranách. Přendáme do pekáčku, přidáme trochu vřelé vody (3 - 4 lžíce) s rozpuštěným masoxem. Pečeme v troubě při teplotě 190 - 200 stupňů 30 - 40 minut. Otočíme a dopečeme dalších 30 minut do zlatova. Vypečenou šťávou je na talíři podlijeme a podávávme s různě upravenými brambory.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.