Staročeské menu
Recepty k 29. dílu pořadu Dobrou chuť. Šéfkuchař Václav Frič
Šéfkuchař Václav Frič
Houbový kuba
Suroviny: kroupy velké nebo krupky, sušené nebo mražené houby, sůl, pepř, majoránka, česnek, cibule, sádlo
Postup: Cibuli pokrájenou na kostičky orestujeme dozlatova na sádle. Přidáme houby a předem uvařené kroupy. Podlijeme trochou vody, dochutíme solí, pepřem, česnekem a majoránkou. Necháme provařit do hustší směsi, aby se nám chutě spojily. Poté lehce zapečeme v troubě rozpálené na 180 st. C asi 10 min.
Staročeská rybí polévka
Suroviny: hlava a droby z kapra, máslo 250 g, cibule 1 ks, česnek 2 stroužky, celer 1 ks, mrkev 3 ks, petržel 1 ks, divoké koření, sůl, pepř, rohlík 4 ks, hladká mouka 100 g, velkolistá petržel
Postup: Droby a hlavu uvaříme doměkka každé zvlášť a obereme. Na másle orestujeme nastrouhanou zeleninu a přidáme pokrájenou cibuli a česnek. Zaprášíme moukou, zalijeme rybím vývarem a důkladně provaříme. Dochutíme solí a pepřem. Přidáme obrané a pokrájené maso a droby z kapra.
Rohlíky pokrájíme na malé kostičky a orestujeme dozlatova. Lehce prosolíme.
Dozdobíme nasekanou petrželkou a krutony z rohlíků.
Pečená kachna s červeným zelím a bramborovým knedlíkem
Suroviny: 1 čerstvá kachna, sůl, kmín, cibule 10 ks, jablka 2 ks, červené hlávkové zelí 1 ks, cukr
300 g, ocet lihový 2 dcl, hladká mouka 2 lžíce
Postup: Kachnu den před pečením nasolíme, okmínujeme a nacpeme cibulí a jablky. Druhý den pečeme v troubě rozpálené na 140°C cca 4 hodinky doměkka. Po upečení kachnu vyndáme z pekáče a z výpeku vyrestujeme šťávu.
Zelí očistíme a nakrájíme na jemné proužky. Na kachním sádle zpěníme cibulku nakrájenou na kostičky, přidáme kmín a dozlatova orestujeme. Na cibulovém základu podusíme zelí a dochutíme solí, cukrem a octem.
Suroviny na knedlíky: brambory 1 kg, hrubá mouka nebo krupice 300 g, vejce 3 ks, škrob 100 g, sůl
Postup: Brambory předem uvařené ve slupce oloupeme a nastrouháme. Přidáme mouku, škrob, vejce, sůl a vymícháme měkčí těsto. Vytvoříme knedlíky a vaříme ve vodě 20 - 25 min. Po 5 minutách zkontrolujeme, zda knedlíky plavou, jinak je odloupneme ode dna.
Sponzor pořadu
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://praha.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/c61cb9fdb5b8bd1e1a6d06ebcb7110e7.jpg?itok=4Fwwcnre)
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka