Ovocné sorbety

Recepty k 40. dílu pořadu Dobrou chuť. Šéfkuchař David Šašek.

Šéfkuchař David Šašek

Šéfkuchař David Šašek

Jahodový sorbet
Ingredience 29 porcí - á 40g / 1160 ml:
- 570 g čerstvých jahod
- 30 ml medu
- 120 g cukru
- špetka soli

Postup:
1. Vše vložte do mixéru, umixujte do hladka a přepasírujte přes jemné síto.
2. Dejte vychladit a následně zmrazte v sorbetieru.

Hruškový sorbet
Ingredience 20 porcí:
- 790g oloupaných a jadřinců zbavených hrušek
- 240ml vody
- 240ml Sauvignon Blanc (Pozdní sběr, J.Barabáš, Hodonice, r. 2006)
- 180g cukru krupice
- 1ks vanilkový lusk
- 800ml suchého sektu (při podávání)

Postup:
1. smíchejte vodu s cukrem a bílím vínem v menším rendlíku o objemu cca 2L
2. rozpulte vanilkový lusk a špičkou nože z něj opatrně vyškrabejte semínka, která společně s oběma polovinami lusku přidejte do rendlíku
3. přiveďte k mírnému varu
4. stáhněte var a vařte táhnutím asi 7 minut
5. pak stáhněte z plotny, přikryjte pokličkou a nechte vše 20min rozležet, aby se dobře uvolnilo aroma z čerstvé vanilky
6. odklopte, vyjměte půlky vanilkového lusku(možné přecedit přes síto) a vše umixujte do hladké konzistence
7. směs nechte vychladnout a pak vložte do mrazáku
8. každých 10-15 minut prošlehejte směs metlou, aby zůstala konzistence stále krémová. Zhruba po čtyřech až šesti hodinách tuto hmotu promíchávejte již jen gumovou stěrkou dokud nevznikne zmrzlinová konzistence (cca 1hodinu)
9. dostatečně ztuhlou hmotu přendejte do plastového kontejneru s víčkem a uchovejte v mrazáku při teplotě -18°C.
10. servírujte cca 60g kuličku na porci se 4cl sektu mezi chody v menu, nebo podávejte jako dezert (s čerstvým ovocem, nebo variaci vícero druhů sorbetů)

Poznámka: Bod č.7 a 8 samozřejmě vynecháme pokud vlastníme stroj na výrobu zmrzliny, do kterého nalijeme takto připravenou, vychlazenou sorbetovou směs. Pokud postupujeme dle tohoto receptu, tak ještě doporučuji v bodě č.9 před uložením, nejprve mraženou hmotu chvilku (cca20-30sekund) ukůtrovat v kůtru pro dosažení co nejjemnější struktury.

Jablečný sorbet

Domácí pomerančový sorbet
Ingredience 24 porcí (1,2L směsi):
- 360ml cukr krupice
- 120ml vody
- 720ml cezené šťávy z čerstvých pomerančů

Ingredience 12 porcí (0,6L směsi):
- 180ml cukr krupice
- 60ml vody
- 360ml cezené šťávy z čerstvých pomerančů

Postup:
1. smíchejte vodu s cukrem v malém rendlíku
2. bez míchání přiveďte k varu
3. stáhněte var a vařte táhnutím dokud se cukr nerozpustí a nevznikne čirý sirup
4. sirup přelijte do mísy a nechte zchladnout do pokojové teploty
5. do sirupu přilijte pomerančovou šťávu, nechte vychladnout a vložte do mrazáku
6. každých 10-15 minut prošlehejte směs metlou, aby zůstala konzistence stále krémová. Zhruba po šesti hodinách tuto hmotu promíchávejte již gumovou stěrkou dokud nevznikne zmrzlinová konzistence (cca 1hodinu)
7. dostatečně ztuhlou hmotu přendejte do plastového kontejneru s víčkem a uchovejte v mrazáku při teplotě -18 až -20°C
8. servírujte cca 50g kuličku na porci se 4cl sektu (popř.10ml pomerančového likéru) mezi chody v menu, nebo podávejte jako dezert (s čerstvým ovocem, nebo jako variaci vícero druhů sorbetů)

Poznámka: Bod č.6 samozřejmě vynecháme, pokud vlastníme stroj na výrobu zmrzliny, do kterého nalijeme takto připravenou, vychlazenou sorbetovou směs.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.