Nové sazby bodů i vyšší hranice pokut. O klíčových změnách pro řidiče s Igorem Sirotou z ÚAMK

V platnost vstoupila novela bodového systému, v praxi bude fungovat větší digitalizace a také se zvyšují ceny dálničních známek. O všech těchto novinkách mluvil v pořadu K věci dopravní expert a mluvčí ÚAMK Igor Sirota.

S rokem 2024 pocítí řidiči výrazné změny. Uchazeči můžou získat řidičské oprávnění skupiny B už od 17 let a zavádí se také řidičák na zkoušku, tedy lhůta dvou let, po které je začínající řidič sledován, zda nespáchal šestibodový přestupek. Pokud ano, musí absolvovat preventivní program.

Novinkou je i to, že u sebe nemusíte mít řidičský průkaz. „Dá se předpokládat, že určitá část lidí vyrazí na hory do zahraničí. Směrnice, která hovoří o zavádění té digitální podoby dokumentů, nestanoví stejnou dobu pro všechny země. Takže do zahraničí raději s sebou,“ upozorňuje Igor Sirota.

Body a pokuty

Velkou změnou prochází bodový systém a určuje pouze tři sazby bodů podle závažnosti, a to 6, 4 a 2 body.

„Tento systém má jednu nevýhodu, jedno ale. Například při zákazu vjezdu na železniční přejezd, když tam auto vjede, tak dřív dostalo sedm bodů. A dnes, aby se vešlo do 2-4-6, tak dostane jenom šest bodů. Je to trošičku absurdní, ale je to tak.“

Čtěte také

Zvyšují se také pokuty, které za dopravní přestupky řidiči zaplatí. Nejvyšší hranice je 75 tisíc korun.

„To bude za to, že nebudete ochoten odevzdat krev nebo jinou formu kontroly, zda jste pod vlivem alkoholu nebo omamných látek. Jinak budou nejvyšší sazby někde okolo 25 tisíc, téměř všechny se zvyšují.“

Podle Igora Siroty má tato úprava také své ale. „Je například báječné, že se zvýší sazba pro ty, kteří jedou pod vlivem alkoholu nebo nejsou ochotni se podrobit té zkoušce. Ovšem zahraničí už to dávno vyřešili jinak. Jestliže nejste ochoten dát krev, tak se automaticky berete za to, že máte nejvíc možných promile a máte největší sankce, jaké můžete mít. U nás je to zase taková obezlička. Pro někoho 75 tisíc zas taková hrůza není, tak ho prostě zaplatí.“

Řidiči si připlatí na dálnicích, od března se zvyšuje cena dálniční známky z 1500 na 2300 korun. „To je roční známka, denní bude stát 200 korun a desetidenní 270 korun. Ta desetidenní malinko zlevnila, dá se předpokládat, že je budou využívat především cizinci, kteří skrz nás projíždějí,“ dodává Igor Sirota.

Jaké budou ceny dálničních známek v okolních zemích? Které dopravní značky přibyly do provozu? Jak to bude s vydáváním technických průkazů? A na co dávat největší pozor při jízdě v zimních měsících? Poslechněte si celý rozhovor.

Související