Náhlé vstoupení do vozovky nebo přecházení mimo přechod. Nejčastější chyby chodců pak vedou k nehodám

18. říjen 2023

I když si nejeden chodec myslí, že má na přechodu absolutní přednost před auty, není to tak. Letos mezi lednem a zářím na českých silnicích podle policie zahynulo 53 chodců. Tedy o jednoho méně než za stejné období loni. 

„Tahle generace už nevnímá ty přechody pro chodce jako nebezpečí, protože jim všichni zastavují, dávají přednosti. Až do okamžiku, než někdo jede a pokračuje v jízdě,“ myslí si Jan Felcman, lektor autoškoly z Prahy, se kterým stojíme u jednoho z přechodů.

Čtěte také

„Jelikož jsem sama řidička, tak se radši prostě podívám, že mě ten řidič vidí,“ říká paní Lucie, která právě přešla. Před přechodem se zastavila a zvedla ruku tak, aby dala řidiči znamení, že chce přecházet.

„Je to všechno o tom očním kontaktu. Ten řidič by měl zastavit, navázat oční kontakt s tím chodcem. Měli by o sobě vědět vzájemně,“ dodává Jan Felcman.

Nejčastější chyby na straně chodců popisuje policejní mluvčí Hana Rubášová: „Náhlé vstoupení do vozovky, přecházení mimo přechod či špatný odhad vzdálenosti.“

Policie letos mezi lednem a zářím šetřila přes 1900 dopravních nehod s chodci. Ti podle statistik letos zavinili zhruba třetinu nehod. Zbytek způsobili řidiči vozidel, nejčastěji na přechodech. „U řidičů se jedná nejčastěji o nevěnování se řízení,“ doplňuje Rubášová.

Podle pravidel silničního provozu musí řidič umožnit lidem u přechodu bezpečně přejít silnici, ale chodec nesmí vstupovat těsně před jedoucí vozidlo.

Jenže v provozu je realita někdy jiná. Poslechněte si celou reportáž Luďka Hubáčka, který se vydal do pražských ulic.

autoři: Luděk Hubáček ,
Spustit audio

Související