Odpadne chaos a bude možnost přihlásit se na tři střední školy, popisuje digitalizaci přijímacího řízení radní Antonín Klecanda

Rodičům a studentům by měl odpadnout stres s obíháním středních škol a s případnými odvoláními. Přijímací řízení zjednoduší a zmodernizuje digitalizace. V pořadu K věci o ní mluvil pražský radní pro oblast školství a sportu Antonín Klecanda z hnutí STAN.

V říjnu schválila vláda novelu školského zákona, která počítá s digitalizací přijímacího řízení na střední školy. Od roku 2024 tak budou moci studenti podávat přihlášky elektronicky.

„CERMAT na tom pracuje, takže doopravdy by to mělo běžet už od toho ledna. Nyní je v provozu internetová stránka www.prihlaskynastredni.cz, kde jsou všechny podrobnosti. Bude se to asi i odlaďovat v průběhu prosince a budou zátěžové zkoušky, takže jsem přesvědčený, že ten systém se stihne,“ přibližuje Antonín Klecanda.

Celý proces přijímacího řízení by se měl tímto způsobem zjednodušit pro všechny zainteresované strany. „Žáci si budou moct vybrat tři školy, ne jenom dvě, jak to bylo v minulosti. Možnost, že se někam dostanou, je o hodně vyšší.“

Potřeba navýšit kapacitu škol

Navíc je zde zavedena i prioritizace, uchazeči si určí pořadí škol. „Už se nestane to, že některé děti byly přijaty na dvou a více školách a některé nikam. Ty systémy automaticky vyhodnotí, kde je to dítě přijaté, takže odpadne chaos s těmi zápisovými lístky,“ dodává Antonín Klecanda.

Praha se také snaží o navýšení kapacit středních škol na svém území. „Samozřejmě nejde to všude, někde je nutné přistavovat, což je delší proces. A nechceme jít pouze tím navýšením počtu žáků ve třídě ze 30 na 34, protože to je dlouhodobě neudržitelné. Kapacitu potřebujeme nutně navýšit, protože z hlediska demografie víme, že následujících 15 let nám ty čísla budou pouze stoupat.“

O jaké školy je největší zájem? Jak bude probíhat podávání přihlášek na školy s talentovými zkouškami? A proč je dobré se zúčastnit veletrhu Schola Pragensis? Poslechněte si celý rozhovor.

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.