Ovesné cookies
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře hotelu Aria Davida Šaška.
Ingredience:
- 250g másla
- 500g hnědého cukru
- 5g soli
- 125g vejce (2ks)
- 10g vanilkového extraktu
- 30g plnotučného mléka
- 375g hladké mouky
- 15g prášku do pečiva
- 8g sody na pečení
- 312g ovesných vloček
- 250g rozinek
Postup:
- Lehce vyšleháme máslo s hnědým cukrem a solí
- Pomalu za stálého míchání přilijeme vejce smíchané s vanilkou a mlékem
- Nakonec vmícháme pomocí stěrky suché ingredience smíchané dohromady
- Uhněteme kompaktní těsto, které rozdělíme asi na čtyři díly a vyválíme z něj válečky o průměru asi 5cm
- Zabalíme jej do fólie a necháme na tácku zatuhnout - odpočinout v ledničce
- Pak z nich nakrájíme asi 5mm silné plátky, které položíme s menším rozestupem na pekáč vyložený peč. papírem, vložíme do trouby rozehřáté na 180-190°C a pečeme asi 10-12minut
- Po upečení vyndáme, necháme chvilku vychladnout, vytvrdnout a dáme na mísu
- Můžeme použít třeba jen jeden váleček a ostatní dát do mrazáku
- Váleček pak můžete kdykoliv vyndat, nechat povolit, nakrájet sušenky a upéct vždy čerstvé
- Z těsta též můžete tvarovat jednotlivé stejnoměrné kuličky, které pak položíte na pečící papír, trochu zmáčknete a pečete, docílíte tak klasičtějšího tvaru cookies
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.