Parmazánové rizoto s čerstvými liškami a hříbky

Recept k 51. dílu pořadu Dobrou chuť...


Ingredience - 10 porcí
- 1300 ml vývaru (kuřecí nebo zeleninový, dle vlastní chuti)
- 500 g rizotové rýže/Arborio
- 50 g jemně pokrájené šalotky
- 200 ml suchého bílého vína
- 5 polévkových lžic olivového oleje
- 200 g jihočeského másla
- 100 g strouhaného parmazánu
- čerstvě mletý černý pepř a sůl dle chuti (z počátku solit opatrně, protože přidáním parmazánu rizoto získává přirozeně slanou chuť po tomto výrazném sýru)
- 500 g očištěných na kousky pokrájených hříbků
- 300 g očištěných na kousky pokrájených lišek

Ingredience - 2 porce
- 260 ml vývaru
- 100 g rizotové rýže/Arborio
- 10 g jemně pokrájené šalotky
- 40 ml suchého bílého vína
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 40 g jihočeského másla
- 20 g strouhaného parmazánu
- čerstvě mletý černý pepř a sůl dle chuti(z počátku solit opatrně, protože přidáním parmazánu rizoto získává přirozeně slanou chuť po tomto výrazném sýru)
- 100 g očištěných na kousky pokrájených hříbků
- 60 g očištěných na kousky pokrájených lišek

Postup
1. Na plotně zahřejeme kastrol, přidáme do něj olivový olej a po chvíli na větší kousky nakrájené houby a pokrájenou šalotku.
2. Vše osmažíme jen do světle hněda, pak přidáme rýži a dále restujeme dokud rýže nezačne být místy bílá.
3. Pak přilijeme víno, které za stálého míchání necháme skoro odpařit, mírně osolíme a začneme přilívat po částech vývar, tak aby rýže nebyla úplně potopená, ale stále jsme měli z konzistence rizota pocit že vaříme rýžovou kaši.
4. V procesu přilévání, stálého míchání a pomalého vaření pokračujeme přibližně 12-15 minut. Po této době by rýže měla být vařena(na skus ještě trochu tvrdší tzv.křupavá) a v hrnci by mělo být ještě trochu tekutiny (cca 5 mm).
5. Když se dopracujeme k tomuto bodu, stáhneme hrnec na kraj plotny a již nevaříme. Ihned a za stálého míchání přidáváme na kostičky nakrájené studené máslo čímž dostane rizoto svou typickou hladkost a tekutost.
6. Po dokonalém rozpuštění másla ihned vmícháme čerstvě nastrouhaný parmazán, který dodá rizotu typickou chuť a krémovou konzistenci. Pokud se stane, že je rizoto příliš husté, opatrně ho povolíme přilitím a rozmícháním doušku horkého vývaru(přidáváme ho opravdu po lžíci, aby se rizoto nesrazilo)
7. Rizoto ještě dle chuti přisolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem a ihned podáváme. Rizoto by se mělo konzumovat vzápětí po dokončení jinak začíná tuhnout a ztrácí na své kvalitě, chuti a jedinečnosti.

Poznámka: Rizoto můžeme v základu dochutit ještě čerstvými bylinkami dle vlastní chuti (např. rozmarýnem a tymiánem atd.). Tento pokrm můžeme podávat například s dobrým suchým vínem (např. Le Grance, S.Antimo, Tenuta Caparzo, Toscana 2000 nebo Chardonnay, Pozdní sběr, Tanzberg, Czech Rep.2006).