Pečené zelníky

Recept dne od šéfkuchaře restaurace Les Moules Radka Vlasáka.

Ingredience:

  • Kysané zelí  200 g
  • Škvarky  50 g
  • Polohrubá mouka  500 g
  • Voda 3 dcl
  • Cukr                                  
  • Droždí  1 ks
  • Vejce   1 ks
  • Sádlo  20 g
  • Sůl

Postup:

Z droždí, vody a špetky cukru necháme na teple vzejít kvásek. Do misky nasypeme mouku a promícháme se solí. Přidáme kvásek, zbylou vodu, vejce a dobře propracujeme ve vláčné, ale nelepivé těsto.

Na konec do těsta dobře zapracujeme škvarky, osušené kysané zelí a necháme pod utěrkou na teple nakynout. Asi po hodině těsto rozválíme na silnější plát a nožem či pizza rádlem rozkrájíme na bochánky. Ty poklademe na pečícím papírem vyložený plech a necháme ještě chvilku dokynout.

Potom potřeme rozpuštěným sádlem a dáme péct asi na 200 °C na 25 minut. Já je s oblibou ještě teplé zapíjím studeným mlékem.

autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.