Pečený filet z lososa s ratatouillemi

Recept k 49. dílu pořadu Dobrou chuť...

Ratatouille
Ingredience:
- 100 g očištěných na kostičky 1x1 cm nakrájených červených paprik
- 100 g očištěných na kostičky 1x1 cm nakrájených žlutých paprik
- 100 g očištěné na kostičky 1x1 cm nakrájené cukety
- 100 g očištěného na kostičky 1x1 cm nakrájeného lilku
- 100 g očištěné na kostičky 1x1 cm nakrájené cibule
- 2 ks očištěných na kostičky 1x1 cm nakrájených čerstvých rajčat
- Několik lžic olivového oleje
- 3 lžíce rajčatového protlaku
- 3 stroužky česneku nakrájeného na plátky
- 1 Lžíce lístků čerstvého tymiánu
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř k ochucení

Postup:
1. Ve větším rendlíku krátce opečeme cibuli na olivovém oleji, přidáme česnek, rajčatový protlak, který také krátce orestujeme. Dále vložíme rajčata a vše ještě velice krátce restujeme.
2. Na rozpálené pánvi krátce opečeme ostatní zeleninu na olivovém oleji po jednotlivých druzích. Opékáme zvlášť, protože každý druh vyžaduje jinou délku pečení a mi chceme docílit toho, aby zůstala zelenina stále ještě křupavá. Z pánve vždy jednotlivé druhy vysypeme na připravený tác, aby se zelenina dále nezahřívala a nedošlo k jejímu úplnému rozvaření.
3. Z tácu nasypeme do rendlíku k rajčatům, zahřejeme, dochutíme solí a pepřem, přidáme čerstvý tymián a podáváme. Losos
Ingredience:
- 4 ks losos filet očištěný bez kůže á 180 g
- 1 Lžíce slunečnicového oleje
- Dva 20 g plátky JH másla
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř k ochucení

Postup
1. Lososa důkladně okořeníme solí a pepřem, rozpálíme pánev, přidáme olej a pečeme pomalu ze všech stran do zlatova, tak aby ryba při dotyku ještě trochu pružila a zůstala tedy uvnitř více šťavnatá.
2. Pak pánev odstavíme, ubrouskem odsajeme z pánve tuk, přidáme dva plátky studeného másla k odvaření výpeku a oglazování ryby tak, že rozpouštějícím se máslem neustále přeléváme.
3. Jednotlivé porce ryby přendáme z pánve přímo na připravené talíře s přílohou (např.ratatouillemi), trochu potřeme výpekem z pánve a ihned konzumujeme.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.