Pečený losos se sýrovo-smetanovou omáčkou

Vaříme s Romanem Hadrbolcem, prvním Celebrity šéfkuchařem České republiky, který vařil mnoha hollywoodským celebritám a osobnostem. Dnes je to recept, který Roman Hadrbolec připravoval pro Marka Hughese.

Suroviny: 600 g lososa (filetů či steaků, omytých a osušených), 1/2 citrónu (většího, z něj vymačkaná šťáva), 4 lžíce másla, 500 g rajčat (větších, omytých a nakrájených na silnější plátky), 2 cibule (oloupané a nakrájené na tenká kolečka), 2 stroužky česneku (oloupané a drobně nasekané), 4 lžíce petrželové natě (drobně nasekané), 1 lžička čerstvého tymiánu (drobně nasekaného, případně sušeného), 1 lžička čerstvé majoránky (drobně nasekané, případně sušené), 1 a 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky černého pepře (mletého), 100 g sýra (polotvrdého, jemně nastrouhaného), 100 g zakysané smetany, 150 g smetany ke šlehání, 1 lžíce strouhanky

Postup: Porce lososa zakápneme citrónovou šťávou, osolíme, opepříme a necháme 10 minut stranou marinovat. Zapékací mísu vymažeme silnější vrstvou másla, do ní rozložíme plátky rajčat, cibuli, česnek, bylinky, vše osolíme, opepříme a rozložíme na ně porce lososa. Na menší pánvi přivedeme k varu za stálého míchání zakysanou smetanu se smetanou ke šlehání, poté přisypeme polovinu dávky strouhaného sýra, ochutíme solí a pepřem a povaříme další 3 minuty do husté konzistence. Omáčkou přelijeme porce lososa. Nakonec omáčku posypeme zbývajícím sýrem, který jsme smíchali se strouhankou. Zapékáme v troubě při 200°C asi 15 - 20 minut. Ihned podáváme třeba s vařenými brambory.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.