Petr Jan Juračka: Moje výbava do hor? Malý foťák a amatérský dron, tím jsem fotil i titulku National Geographic

24. únor 2024

Na obálce prestižního časopisu National Geographic se jeho himálajský snímek objevil jako teprve druhá česká titulka. Tu předchozí vyfotil Eduard Ingriš a byli na ní Hanzelka se Zikmundem. „Jsem první žijící autor s titulkou National Geographic a dokonce ještě první barevný,“ směje se Petr Jan Juračka.

Stejná fotografie zdobí také obal jeho nové knihy Něha Himálaje, kterou pokřtil v listopadu minulého roku. Vyrazil na celkem tři vysokohorské expedice s cílem fotit ty nejkrásnější hory světa.

„Ta výška mě vždycky sundává, já tam vždycky trpím. Ale mám motivaci v tom focení. Pro mě je to silnější motivace než to lezení a ten vrchol,“ přiznává Petr Jan Juračka. Himálajským průvodcem mu byl zkušený horolezec Honza "Tráva" Trávníček.

„S Honzou to máme daný, že do C3 jsem fotograf, pak už jsem jenom lezec. Protože tam nahoře už si vůbec nemůžete hrát na nějaký focení. Tam už jde jenom o bytí a nebytí, o to nic nepodělat. Od C3 jsem poslušná ovečka a jdu za ním. Ale to neznamená, že nemám foťák.“

Petr Jan Juračka s novou knihou Něha Himálaje

Dron, foťák a chlapská podprsenka

Jeho výbava je prý dost odlehčená, vlastně s sebou často nemá ani žádnou profi techniku. Titulku National Geographic fotil s amatérským dronem, který vozí vždycky.

„Pak malý a lehoučký foťák, ten stojí tisíc euro. Je to takový amatérský foťák, když ho ale nějak rozumně používáte, tak z toho vymačkáte takový data, že se za to nemusíte stydět. A chodím s malinkou kamerou, tu mám na hrudníku, taková chlapská podprsenka s kamerkou.“

Petr Jan Juračka a Lenka Vahalová

Když někdy zatouží po objemnější výbavě, má na to už svůj fígl. „To se povedlo loni, měl jsem profesionální foťák, skvělý objektiv i stativ, ale jak to dostat do jedničky, že jo? Tak máte ty kamarády. Víte, že tam jdou. A víte, kde mají batoh. Tak jim to do těch batohů nenápadně šoupnete. Když mu dáte půl kila, tak on to nepozná. Jsem díky tomu oblíbený,“ vtipkuje Petr Jan Juračka.

Takhle pak vznikla jeho nejlepší fotka Mléčné dráhy. „Před vrcholem Manáslu, 7992 metrů nad mořem, měl jsem foťák i stativ, to bylo hezký a vyplatilo se to.“

Něha Himálaje na filmovém plátně

Něha Himálaje ale nakonec není jen kniha, vznikl také film, který bude mít premiéru v březnu. „Já v tom filmu hraju, z velký části jsem ho asi i natočil, že jo. A tím pádem ho nemůžu stříhat, režírovat, nic takového, protože to by bylo strašně samožerský a určitě bych se tam pozicoval do role nějakýho hrdiny. Takže jsem to celé předal Magdaléně Fukanové.“

Petr Jan Juračka tak vůbec netuší, co všechno ve filmu bude. „Nevím nic. A myslím, že to tak je správně a že si se mnou nebere servítky. Možná z toho vyjdu jako debil,“ říká se smíchem.

Jak se na expedici připravoval za pomoci hypoxického stanu? Proč nefotí lidi? Jak drony mění svět? Jak díky jeho létání s dronem vznikla v Pákistánu nová pravidla? A proč si o něm Honza "Tráva" Trávníček nejdřív myslel, že je debžot? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lenka Vahalová ,

Související