Pikantní hrachová polévka s maďarskou klobásou
Recept dne od šéfkuchaře hotelu Aria Davida Šaška.
Ingredience:
- 500 g zeleného hrachu
- 150 g oloupané nadrobno nakrájené cibule
- 15 g mačkaného česneku (1-2 stroužky)
- 70 g rajčatového protlaku
- 150 g maďarské klobásy
- 10 g mletého římského kmínu
- 5 g mletého indického kari „Madras“
- 100 g mrkve na kostičky
- hrst posekané ploché petržele
- pár kapek Tabasca
- 100 ml olivového nebo rostlinného oleje
- sůl a pepř k dochucení
Postup:
Hrách namočíme přes noc do studené vody a pak ve stejné vodě bez míchání pod poklicí uvaříme doměkka (cca 1,5 hodiny). Během vaření doléváme studenou vodu. Sítkem odebereme asi půl litru kuliček najednou a dáme stranou. Větší část uvařeného hrachu včetně vody necháme v hrnci.
V pánvi na rozehřátém oleji krátce orestujeme cibuli s maďarskou klobásou na kostičky a kostičky mrkve. Přisypeme kari, římský kmín, drcený čerstvý česnek a protlak. Pak přidáme vodu a vše přelijeme do hrnce k hrachu i s vodou a znovu krátce povaříme. Přidáme sůl, pepř a tabasco a vše vaříme ještě asi 10 minut.
Nakonec přidáme pokrájenou petržel (polovinu psaného množství) a vše umixujeme dohladka. Poté vrátíme zpět odebraný hrách, případně dosolíme, krátce povaříme a podáváme. V misce zdobíme křupavými chlebovými krutony a lehce posypeme zbytkem sekané petržele.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.