Pohankové rizoto

Ochutnejte s Reginou aneb 92,6 inspirací do vaší kuchyně - středa 29. listopadu. Stále vaříme podle Biokuchařky Hanky Zemanové. Naučí nás, jak zařazovat do jídelníčku biopotraviny. Ukáže nám, že biojídlo může být zdravé i chutné pro celou rodinu. Důraz je kladen na to, aby potraviny, které v receptech použijete, byly běžně dostupné.

Suroviny: 100 g pohankových krup, 300 g bílé biorýže basmati, olivový nebo sezamový olej, 1/2 lžičky kurkumy, 2 střední cibule, 1 mrkev nakrájená na kostičky, 1 - 2 stroužky česneku, kousek kedlubny nebo půlka celeru nakrájeného na kostičky, mořská sůl, 1 l vody nebo silného zeleninového vývaru (dle typu hrnce!)

Postup: Osmahneme si cibuli, česnek, zeleninu a kurkumu, osolíme. Přisypeme opranou rýži a opranou pohanku a společně se zeleninou smažíme. Mícháme, aby se nepřipálilo. Můžeme přidat během vaření sklenku bílého vína. Nakonec přilijeme vroucí vodu, zamícháme a vaříme pod poklicí. Oheň úplně na minimum a vaříme cca 15 - 20 minut. Nechte dojít pod pokličkou, nakonec přidat trochu oleje a čerstvých bylinek.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.