Pokrmy z hovězího masa

Recepty k 21. dílu pořadu Dobrou chuť. Šéfkuchař Václav Frič

Šéfkuchař Václav Frič

Šéfkuchař Václav Frič radí, jak připravit maso na ptáčky.

Guláš a správný základ
Suroviny: hovězí kližka 1 kg, cibule 1 kg, sádlo, sůl, pepř, červená paprika, kmín, rajský protlak, hladká mouka nebo chléb
Postup: Nahrubo nakrájenou cibuli a kmín restujeme na sádle do tmava. Přidáme na kostky nakrájené maso, orestujeme, přidáme sůl, pepř, papriku a protlak. Restujeme. Maso pustí šťávu, kterou vyrestujeme a podlijeme vodou nebo vývarem. Dusíme doměkka. Když je maso měkké, zahustíme ho jíškou nebo chlebem. Necháme provařit, popřípadě dochutíme.
Naše rada: Cibuli nesmažte na guláš najednou. Jakmile chytne tmavě hnědou barvu, odstavte ji. Cibule dojde a bude ještě tmavší bez rizika připálení.

Španělské ptáčky
Suroviny: hovězí zadní 1 kg, vejce 3 ks, kyselá okurka, slanina, cibule 1 kg, sůl, pepř, plnotučná hořčice, hladká mouka, sádlo, (smetana)
Postup: Hovězí maso nakrájíme na plátky, které naklepeme, osolíme, opepříme a pomažeme hořčicí. Na plátek přidáme předem uvařené vejce natvrdo, proužek cibule, proužek okurky a proužek slaniny. Zabalíme do tvaru ptáčka (zavážeme nebo spíchneme párátkem) a opečeme na sádle. Ptáčky vyjmeme a do kastrolu přidáme najemno nakrájenou cibuli. Orestujeme do tmava. Podlijeme vodou nebo vývarem, přidáme ptáčky a dusíme doměkka. Měkké ptáčky vyndáme a rozbalíme. Omáčku zahustíme jíškou. Necháme provařit, popřípadě dochutíme.
Naše rada: Nemáte-li do omáček vývar, použijte čistou vodu bez přidávání bujonů a sušených koncentrátů. Chuť masa a pokrmu tím jen pokazíte.

Maso na ptáčky musí být hořčicí potřeno rovnoměrně.

Párátko nebo motouz pomůže udržet maso v rolce.

Španělský ptáček s krásnou mozaikou

Dušené roštěnky
Suroviny: hovězí roštěná 1 kg, cibule 1 kg, sádlo, sůl, pepř, hladká mouka
Postup: Roštěnky naklepeme, osolíme, opepříme, obalíme v mouce a zprudka opečeme na sádle a vyndáme na talíř. Do hrnce přidáme najemno nakrájenou cibuli a restujeme do tmava. Zalijeme vodou nebo vývarem, přidáme opečené roštěnky a dusíme doměkka. Šťávu svaříme na polovinu. Dochutíme solí a pepřem.
Naše rada: Roštěnky solte až po zarestování. Pokud je osolíte dřívě, maso nebude šťavnaté.

Roastbeef
Suroviny: hovězí roštěná 1 kg, dijonská hořčice, sojová omáčka, worcester, červené víno, sůl, pepř, tymián
Postup: Maso osolíme, opepříme, pokapeme červeným vínem, sojovou omáčkou a worcesterem. Přidáme tymián a potřeme hořčicí. Necháme naloženo přibližně 1 den. Maso zprudka opečeme na pánvi a dáme do předem rozehřáté trouby na 120 st.C. Pečeme na vnitřní teplotu 42 st. C cca 45 min. Vyndáme z trouby a necháme odstát. Krájíme na tenké plátky.
Naše rada: Aby se vám při opekání masa na pánvi zbytečně nepálil tuk, nenalívejte tuk do pánve, ale potřete jím maso. Na pánvi tak nebude zbytečný tuk, který se rychleji připaluje.

Roastbeef

Tatarský biftek s topinkou
Suroviny: hovězí maso 1 kg, žloutky 2 ks, sůl, pepř, sojová omáčka, worcester, plnotučná hořčice, kečup, sádlo, chléb, česnek, šalotka 2 ks
Postup: Maso umeleme do mísy. Přidáme najemno nakrájenou šalotku a žloutky a ochutíme solí, pepřem, sojovou omáčkou, worcestrem, hořčicí a kečupem. Důkladně promícháme. Na sádle opečeme plátky chleba, které důkladně osolíme a potřeme česnekem.
Naše rada: POZOR ! Tatarský biftek spotřebujte v den přípravy. Nikdy ho nekonzumujte druhý den. Zbyde-li vám, přidejte vejce a s trochou vody znovu rozmíchejte a zpracujte tepelně.


Sponzor pořadu

Pražský kulinářský institut