Polévkové menu Václava Friče

Recepty k 24. dílu pořadu Dobrou chuť. Šéfkuchař Václav Frič

Šéfkuchař Václav Frič

Šéfkuchař Václav Frič se svými posluchači

Mušlová polévka s Martini
Suroviny: mušle 1 kg, mrkev 2 ks, řapíkatý celer 4 výhonky, šalotka 4 ks, česnek 2 stroužky, sůl, pepř, máslo 500 g, kvalitní olivový olej 1 dcl, Martini 3 dcl, snítka tymiánu, velkolistá petržel
Postup: Předem dobře očištěné mušle zprudka orestujeme na olivovém oleji společně s nakrájenou šalotkou, česnekem, tymiánem a Martini. Zprudka zavaříme, cca 2 minuty. Přecedíme a fond ponecháme. Ze skořápek vybereme mušlové maso a dáme ho stranou. Mrkev a řapíkatý celer nakrájíme na jemné kostičky. Vložíme do mušlového fondu a přivedeme k varu. Lehce povaříme, aby zelenina změkla. Polévku zahustíme máslem a přidáme mušle a nasekanou velkolistou petržel.

Mušlová polévka s Martini

Hráškový krém
Suroviny: máslo 250 g, šalotka 2 ks, bílá část pórku, hrášek (čerstvý nebo mražený) 500 g, sůl, pepř, kuřecí vývar 1 l, smetana 33 % 250 ml, créme fraiche 5 lžic, Martini 1 pol. lžíce
Postup: Šalotku a pórek nakrájíme najemno, a na rozpáleném másle je zesklovatíme. Zalijeme vývarem, smetanou a Martini. Přivedeme k varu a vsypeme hrášek. Necháme přejít varem a dochutíme solí a pepřem, popřípadě cukrem. Pomocí výkonného mixéru vše důkladně rozmixujeme společně se studeným máslem a créme fraiche. Propasírujeme přes jemné síto.

Slepičí polévka s domácími nudlemi
Suroviny: Na polévku: slepice, mrkev, celer, petržel, řapíkatý celer, cibule, česnek, velkolistá petržel, bobkový list, nové koření, celý pepř, voda
Na nudle: vejce 1ks, hrst hrubé mouky
Postup: Na polévku: Slepice omyjeme, nasekáme na menší kousky a dáme do hrnce. Přidáme studenou vodu a přivedeme k varu. Vaříme na mírném ohni a během varu sbíráme sražené bílkoviny a krev, aby se nám vývar nezakalil. Přidáme zeleninu, koření a bylinky a vaříme cca 3 hodiny. Hotový vývar scedíme do čistého hrnce, přivedeme k varu a zavaříme požadované množství nudlí. Přidáme pokrájenou zeleninu, slepičí maso a nasekanou velkolistou petržel. Dochutíme solí a pepřem.
Na nudle: Hrst mouky dáme na stůl nebo na vál. Vytvoříme velký důlek, do kterého vyklepneme celé vejce a přidáme půl skořápky vody. Vidličkou promícháme a vytvoříme hustší těsto, které důkladně propracujeme rukou. Vyválíme na plát tenký zhruba 1 - 2 mm a dáme na utěrku lehce zaschnout. Pak nakrájíme na požadovaný tvar.

Zelňačka s klobásou
Suroviny: kysané zelí 1 pytlík, klobása 2 ks, cibule 2 ks, sádlo 100 g, špetka mletého kmínu, sůl, pepř, bobkový list 2 ks, větší brambory 4 ks, zakysaná smetana 5 lžic, hladká mouka 150 g, kuřecí vývar nebo voda 1 l, cukr 100 g, mletá paprika 3 lžíce
Postup: Na sádle orestujeme dozlatova cibuli nakrájenou na kostičky. Přidáme mletou papriku, bobkový list a hladkou mouku a zalijeme vývarem. Přidáme pokrájené kysané zelí a mletý kmín a zavaříme. Přidáme oloupané a nakrájené brambory. Dochutíme solí, pepřem a cukrem. Necháme vařit, až brambory změknou. Na pánvi stranou orestujeme na sádle pokrájenou klobásu. Přidáme do provařené polévky. Zjemníme zakysanou smetanou.

00864990.jpeg

Kachní kaldoun s játrovými knedlíčky a domácími flíčky
Suroviny: Na kaldoun: kachní skelet s droby, mrkev 2 ks, celer 0,5 ks, petržel 2 ks, velkolistá petržel, sůl, divoké koření - nové koření, celý pepř, bobkový list, hladká mouka 150 g, máslo 250 g
Na játrové knedlíčky: kachní játra 200 g, česnek 5 stroužků, sůl, pepř, vejce 1 ks, majoránka, strouhanka 50 g
Na flíčky: vejce 1ks, hrst hrubé mouky
Postup: Na kaldoun: Kachní skelet s droby, polovinou zeleniny a divokým kořením dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou, osolíme a vaříme cca 2 hodiny. Vývar scedíme. Droby pokrájíme na malé kostičky. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme kachním vývarem. Přidáme zbytek syrové zeleniny pokrájené na kostičky a pokrájené droby a necháme vše povařit. Přidáme předem připravené játrové knedlíčky a připravené flíčky, které necháme zavařit. Dochutíme solí a pepřem. Nakonec přidáme nasekanou velkolistou petržel.
Na játrové knedlíčky: Kachní játra semeleme. Přidáme sůl, pepř, majoránku, vejce, utřený česnek a trochu strouhanky. Vytvoříme těsto a vytvarujeme knedlíčky. Zavařujeme v polévce.
Na flíčky: Hrst mouky dáme na stůl nebo na vál. Vytvoříme velký důlek, do kterého vyklepneme celé vejce a přidáme půl skořápky vody. Vidličkou promícháme a vytvoříme hustší těsto, které důkladně propracujeme rukou. Vyválíme na tenký plát zhruba 1 - 2 mm a dáme na utěrku lehce zaschnout. Pak nakrájíme na požadovaný tvar.

Kaldoun

Sponzor pořadu

Pražský kulinářský institut