Praha Václava Havla očima architekta

Zdeněk Lukeš je známý architekt a autor připravované knihy Praha Václava Havla. Během Sametové revoluce pracoval v Koordinačním centru Občanského fóra, v roce 1990 pak nastoupil na Pražský hrad, kde byl členem kulturní sekce. Za éry Václava Havla se podílel na projektu revitalizace Pražského hradu.

„S Václavem Havlem jsem se poprvé setkal v Laterně Magice, když se formovalo Občanské Fórum. Mluvil tiše, vypadal unaveně, ale měl u všech přítomných velký respekt,“ vzpomíná Zdeněk Lukeš.

Na Pražském hradě působil hned od začátku Havlova prezidentského období. „Když Havel přišel na Hrad, říkal, že je potřeba otevřít Královskou zahradu, která tenkrát byla hermeticky uzavřená.“ Následoval Jelení příkop, Jižní zahrady a další prostory hradního komplexu, včetně děl osobního architekta prezidenta Masaryka, Slovince Josipa Plečnika.

Zdeněk Lukeš oceňuje také Havlův aktivní zájem o architekturu: „Vím, že ho trápila podoba kavárny Slávie po rekonstrukci v 80. letech. Zasadil se, aby jí byl navrácen původní prvorepublikový šarm.

Lucerna

Teď Zdeněk Lukeš připravuje knihu Praha Václava Havla. V ní chce seznámit čtenáře s místy, která byla bývalému prezidentovi v Praze něčím blízká.

V kavárně Slávie se mladý umělec a intelektuál Havel poznal s Jiřím Kolářem i se svou první ženou Olgou. Mnoho kaváren a hospůdek, kam Václav Havel rád chodil, ale zaniklo, nebo byly přestavěny k jinému účelu, jako třeba proslulá Rybárna v Gorazdově ulici, ze které je teď vietnamská restaurace. Současní majitelé alespoň ponechali na jednom místě dobovou dekoraci.

Samostatnou kapitolou jsou divadla s výsostným postavením Divadla Na zábradlí, kde se Havel proslavil jako autor Zahradní slavnosti a dalších her. Lukeš nevynechává ani bytová divadla, odehrávající se v bytech disidentů. Samostatné heslo tu má byt manželů Němcových v Ječné ulici.

Přirozeně nechybí Dům U Dvou tisíc na dnešním Rašínově nábřeží, který si v roce 1904 nechal postavit dědeček prvního českého prezidenta, podnikatel Vácslav Havel.

Povídání o dalších místech si můžete poslechnout v našem archivu. Knihu o Praze Václava Havla vydává Knihovna Václava Havla a měla by vyjít ještě tento rok.

Logo
Spustit audio