Preclíky s rumem

Od pondělí 4. prosince celý týden budeme v rubrice Ochutnejte s Reginou aneb 92,6 inspirací do vaší kuchyně péci cukroví, a to podle receptů našich posluchačů.

Suroviny (cca 50 preclíků): 300 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 1 žloutek, špetka soli, 1 lžíce rumu, 200 g másla, mouka na vyválení, na polevu: 1 bílek, 1 lžíce rumu, 150 g moučkového cukru

Postup: Hladkou mouku a moučkový cukr prosijte na pracovní desce. Uprostřed udělejte důlek, rozklepněte do něj žloutek, osolte a přidejte rum. Máslo rozsekejte do mouky a rychle uhněťte z okrajů směrem dovnitř. Udělejte kouli a nechte přikryté v chladu odpočinout asi 60 minut. Poté těsto znovu krátce propracujte, utvořte válec, z něj odkrajujte malé kousky a z nich formujte malé preclíčky. Položte je na pomaštěný plech a pečte na 170 stupňů asi 10 minut. Po upečení by měly mít světlou barvu, z plechu sundávejte opatrně nožem. Na polevu všechny ingredience smíchejte, vytvořte bílou polevu a do té preclíky namáčejte. Nechte uschnout.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.