Řecké fazole na rajčatech

Ochutnejte s Reginou aneb 92,6 inspirací do vaší kuchyně - pátek 13. října

Suroviny: 1/2 kg velkých bílých fazolí, 1 velká cibule, hrst zelené petrželky, 1 pórek, 5 lžic olivového oleje, sůl, pepř, konzerva loupaných rajčat, 3 stroužky česneku

Postup: Fazole namočíme přes noc, dáme vařit do nesolené vody. Než se uvaří, připravíme si rajčatovou omáčku. Nastrouháme cibuli a v hlubším kastrolu s víkem ji osmahneme na dvou lžících oleje a přidáme na plátky nakrájený česnek. Nalijeme nakrájená rajčata i se šťávou, osolíme, opepříme a lehce podusíme. Měkké fazole scedíme a přidáme do omáčky. Přisypeme ns drobno nakrájený pórek, nasekanou petrželku a zalijeme zbylým olivovým olejem. Promícháme. Zakryté pokličkou vložíme do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů a zapékáme asi 40 minut. Podává se s olivami, sýrem feta a bílým chlebem.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.