Roláda s jahodami a šlehačkou
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře restaurace Café Louvre Pavla Kyzra.
Ingredience:
- 5 vajec
- 100 g krupicového cukru
- 2 lžíce solamylu (bramborového škrobu)
- olej na potření
- 2 balení smetany ke šlehání
- 3 větší hrsti jahod, pokrájených + na ozdobu
Postup:
- Troubu předehřejte na 190°C. Bílky oddělte od žloutků a ušlehejte z nich tuhý sníh (sníh musí být opravu tuhý).
- Pak k nim přimíchejte cukr smíchaný se solamylem a rovněž žloutky. Směs už nešlehejte.
- Olejem potřete plech, který předtím vyložte pečícím papírem a na něj rozetřete těsto a dejte asi na 10 minut péct.
- Horký plát překlopte na utěrku, opatrně z něj stáhněte pečící papír, spolu s utěrkou zarolujte a nechte zchladnout.
- Smetanu ušlehejte dotuha a opatrně do ní vmíchejte jahody. Podle chuti můžete i lehce dosladit moučkovým cukrem.
- Roládu rozviňte, naplňte ji ochucenou šlehačkou a opatrně zarolujte.
- Roládu podávejte s ostatními jahodami.
- Místo jahod můžete použít i jakoukoli ovocnou marmeládu.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.