Roztřiďte, recyklujte, dejte do oběhu. Aplikace Kam s ním? jako snadný a rychlý odpadový rádce

18. září 2023 14:00

Jak správně naložit s nechtěnými věcmi a odpadem? Barevné kontejnery na tříděný odpad známe asi všichni. Ekologicky se ale dnes můžete zbavovat téměř čehokoli. A pokud si nevíte rady, aplikace Kam s ním? vám pomůže.

„Už desátým rokem organizujeme akci Ukliďme Česko a celou dobu se nám zdá, že lidé vyhazují ty věci do přírody, protože nevědí, kam je mají správně dát,“ vysvětluje zakladatel spolku Ukliďme Česko Miroslav Kubásek. On a jeho tým stojí za aplikací Kam s ním?, která vás ke sběrným místům navede.

Čtěte také

„Objeví se vám interaktivní mapa, která vám ukáže všechna dostupná místa ve vašem okolí, kam můžete věci vyhodit. V menu si jednoduše vyberete, čeho se chcete zbavit, a ono vám to ta místa vyfiltruje,“ dodává.

Kromě klasických nádob na tříděný odpad se také dozvíte, kam s nebezpečným nebo stavebním odpadem, s vysloužilými elektrospotřebiči, starými pneumatikami nebo třeba s prošlými léky.

Zpět do oběhu

Aplikace hledá i další možnosti využití některých odpadových materiálů. Pokud máte doma například kartonové krabice nebo papírové tašky, můžete je dát zpátky do oběhu. „Ukáže vám to, kde v okolí máte firmy, které ty krabice použijí, aby v nich rozesílali další zboží,“ popisuje Miroslav Kubásek.

Zjistíte zde také, co s věcmi, které nevyužijete, ale někomu dalšímu by se hodit mohly. Ať už se jedná o oblečení, hračky, knihy nebo domácí potřeby. 

Aplikace Kam s ním?

Poslechněte si celou reportáž o aplikaci Kam s ním? od létající redaktorky Sabiny Vosecké.

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio

Související