Se šípkovou nebo se zelím?

Recepty k 23. dílu pořadu Dobrou chuť. Šéfkuchař Václav Frič

Šéfkuchař Václav Frič

Šéfkuchař Václav Frič se svými posluchači

Kuřecí jatýrka v portském víně
Suroviny: kuřecí játra 0,5 kg, šalotka 0,2 kg, snítka tymiánu, koňak 0,25 dcl, sůl, pepř, máslo 0,15 kg, portské 0,2 l
Postup: Kuřecí játra důkladně očistíme na nakrájíme je na menší kousky - přibližně na polovinu. Na rozpuštěném másle zprudka orestujeme jatýrka, přidáme šalotku, zdrhnuté lístky tymiánu, pepř a krátce orestujeme. Zastříkneme koňakem a podlijeme portským vínem. Necháme lehce zavařit, odstavíme a vmícháme máslo, aby omáčka zhoustla, nakonec lehce dochutíme solí. Vhodná příloha: toasty.

Kuřecí játra v portském víně

Kančí ragú se šípkovou omáčkou
Suroviny: Kančí krkovice 2 kg, celer 0,5 ks, mrkev 2 ks, petržel 1 ks, cibule 2 ks, povidla švestková 2 lžíce, šípkové pyré 2 dcl, cukr 0,5 kg, ocet, divoké koření - celý pepř 20 kuliček, nové koření 15 kuliček, bobkový list 10 ks, jalovec 10 kuliček, snítka rozmarýnu, snítka tymiánu, máslo 0,5 kg, sůl, červené víno 1 l, hladká mouka 100 g, kůže ze špeku, sádlo 3 lžíce, smetana 0,2 l
Postup: Celer, mrkev, petržel a cibuli nakrájíme na střední kostky. Maso očistíme a nakrájíme na větší kostky. Koření svážeme do měšce. Na polovině másla orestujeme tvrdou zeleninu dozlatova. Přidáme cibuli a měšec s kořením. Přidáme povidla, trochu cukru a šípkové pyré a orestujeme na barvu. Maso osolíme, opepříme, orestujeme na sádle a vložíme do základu. Zalijeme červeným vínem a necháme pomalu táhnout doměkka. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Když je maso měkké, vybereme ho z omáčky a omáčku zahustíme jíškou. Necháme provařit a zjemníme smetanou. Dle potřeby dochutíme a vše dohromady vymixujeme s máslem dohladka. Přecedíme přes jemný cedník. Maso vložíme zpět do omáčky a podáváme s karlovarským knedlíkem.

Kančí ragú se šípkovou omáčkou

Pečený kanec se zelím
Suroviny: Na kance: kančí krkovice 2 kg, celer 0,5 ks, mrkev 2 ks, petržel 1 ks, cibule 2 ks, divoké koření-celý pepř 20 kuliček, nové koření 15 kuliček, bobkový list 10 ks, jalovec 10 kuliček, snítka rozmarýnu, snítka tymiánu, sůl, kůže ze špeku, hladká mouka 1 lžíce
Na zelí: kysané zelí 1 kg, cukr 0,5 kg, ocet 1 dcl, sůl, sádlo 3 lžíce, cibule 2 ks, mletý kmín, hrubá mouka
Postup: Na kance: Očištěnou zeleninu okrájíme na kostky. Vložíme ji na dno pekáče, přidáme koření a promícháme. Maso nakrájíme na větší kostky, osolíme a přidáme do pekáče na zeleninu. Podlijeme trochou vody a dáme pomalu péct do trouby rozehřáté na 140?C. Pečeme doměkka. Upečené maso vyjmeme a pekáč s výpekem a zeleninou dáme na sporák. Obsah pekáče vyrestujeme do tuku, zaprášíme lehce moukou a orestujeme. Zalijeme vodou a necháme provařit. Přecedíme a šťávu přidáme k masu.
Na zelí: Zelí vyjmeme z pytlíku a necháme vykapat. Šťávu uschováme. Zelí překrájíme. Na sádle orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli dozlatova. Přidáme mletý kmín, pokrájené zelí, cukr a sůl. Pokud není šťáva ze zelí moc kyselá, zalijeme jí zelí a přidáme vodu. Necháme podusit do poloměkka. Zaprášíme hrubou moukou a necháme provařit. Dle potřeby dochutíme.

Pečený kanec se zelím

Karlovarský knedlík (hrníčkový)
Suroviny: rohlík 20 ks, hrubá mouka 200 g, vejce 5 ks, mléko 0,5 l, petržel velkolistá 1 svazek, sůl, pepř, máslo 200 g
Postup: Rohlíky nakrájíme na kostičky, oddělíme žloutky a bílky. Z bílků ušleháme sníh, vše dáme do jedné mísy, přidáme sůl, pepř, mléko, rozehřáté máslo, nasekanou petrželku a trochu hrubé mouky. Umícháme těsto. Vymažeme hrnky máslem a do rovna je naplníme těstem. Hrnky vložíme do kastrolu, který naplníme vodou tak, aby hrnky byly ponořené do poloviny. Pomalu vaříme asi 10 - 15 minut.
Naše rada: Pokud budete vařit karlovarský knedlík v útěrce, hmotu vždy balte do lícové strany.


Sponzor pořadu

Pražský kulinářský institut