Slaný koláč s houbami

Recept dne od šéfkuchaře restaurace Les Moules Radka Vlasáka.

Ingredience:

 
Na těsto:
  • Hladká mouka 400 g
  • Máslo 200 g
  • Vejce 2 ks
  • Ocet 1 lžíce
  • Voda 1 lžíce
Náplň: 
  • Lesní houby směs 1 kg
  • Čerstvý tymián 4 větvičky
  • Smetana čerstvá 33 %  0,5 l
  • Vejce 6 ks
  • Sůl
  • Pepř

Postup:

  • Z mouky, másla, vejce, vody a octa vypracujeme tužší hladké těsto. Necháme hodinu odpočinout v lednici.
  • Očištěné lesní houby nakrájíme na plátky a na pánvi zprudka opečeme na másle. Stačí minutku, důležité je, aby se opékaly, ale nedusily.
  • Potom je vyndáme do mísy, osolíme, opepříme a přidáme lístky čerstvého tymiánu.
  • Z lednice vyndáme těsto, znovu zpracujeme a do nízké koláčové formy vytlačíme po okrajích a dně zhruba 4 mm silnou vrstvu. Naplníme houbami a dáme do trouby rozehřáté na 150 °C asi na 5 minut.
  • V těchto pěti minutách si vyšleháme vejce se smetanou, které osolíme a opepříme. Přilijeme do zapečeného koláče a dál pečeme asi 20 minut, dokud není náplň pevná.
  • Koláč můžeme podávat hned horký nebo i později zchladlý.
autor: Denisa Jeřábková